Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Έκθεση Oxfam

Έκθεση Oxfam

Εν μέσω κρίσης, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, ταυτόχρονα αυξάνονται αλματωδώς: κατά 59% από το 2003 ως το τέλος του προηγούμενου χρόνου, αυξήθηκαν όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, κατά την εφετινή έκθεση για τον πλούτο της εταιρείας μελετών Knight Frank.

Περίπου 85 άτομα, κατέχουν όσα χρήματα διαθέτουν τα 3,5 δισ. των φτωχότερων στον πλανήτη, αποκάλυψε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, τον περασμένο Ιανουάριο, με την έκθεση της, ενώ επισήμανε πως ο μισός παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού, το οποίο, μάλιστα, την περίοδο της κρίσης αύξησε τα εισοδήματά του σε 24 από τις 26 χώρες για τις οποίες κρατούνται στοιχεία από το 1980. 

Επτά στους δέκα πλούσιους ζουν σε χώρες όπου η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Κίνα, στην Πορτογαλία και στις ΗΠΑ, το πλουσιότερο 1% υπερδιπλασίασε το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα από το 1980, ενώ ακόμη και σε χώρες που φημίζονται για το σύστημα ισότητας, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, το μερίδιο των εισοδημάτων που πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50%.

Για την Oxfam, η τεράστια ανισότητα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στηχρηματοπιστωτική απορρύθμιση, στα στρεβλά φορολογικά συστήματα και στους κανονισμούς που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Χωρίς ανάληψη ουσιαστικής δράσης από τους πολιτικούς ηγέτες διεθνώς, οι ανισότητες αυτές θα μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Οι λαοί θα πληρώνουν απ’ το υστέρημα, για μεγαλύτερο διάστημα, για να γίνονται κάποιοι από πλούσιοι, πλουσιότεροι…
(Σ. Πάγκαλος-Από το Ενημ. Δελτίο του ΤΕΕ)

Η πλήρης Έκθεση στο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου