Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ «Λάθος μεγάλο το ευρώ»

''Κάποτε πίστεψα με πάθος στο ενιαίο νόμισμα, όμως εάν δεν προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζουμε», είπε ο Πισσαρίδης χθες σε ομιλία του στον London School of Economics, όπου και διδάσκει, εκτιμώντας ότι δύσκολα οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν".
«Λειτουργεί η Ευρώπη;» ρώτησε το κοινό του ο διακεκριμένος οικονομολόγος, για να απαντήσει ο ίδιος ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Ευρωζώνη λειτουργούσαν στην αρχή της σύστασής του προσφέροντας πολλά οφέλη για τις χώρες- μέλη. «Τώρα όμως είμαστε αντιμέτωποι με πλούσιο Βορρά και φτωχό Νότο και με το κλαμπ των μεσογειακών χωρών που υποφέρουν», σχολίασε.
Τι πήγε λοιπόν στραβά; Ο Κύπριος οικονομολόγος, που ζει στη Βρετανία από το 1974, υποστηρίζει ότι οι συνάδελφοί του οικονομολόγοι στη δεκαετία του '90 είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της οικονομίας και των αγορών για αυτορρύθμιση, εμπιστοσύνη που τώρα... εξανεμίζεται. Ετσι λοιπόν ο ίδιος πιστεύει ότι η χρήση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να καταργηθεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο, ή τα κύρια μέλη του θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία το συντομότερο δυνατό, ώστε να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.
«Οι τακτικές που εφαρμόζονται τώρα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ κοστίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μια χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κομβικό σημείο για να έχει υγιές μέλλον η Ευρωζώνη είναι ο αυστηρότερος κεντρικός έλεγχος.
Ο νομπελίστας καταχειροκροτήθηκε από το κοινό του, όμως οι Ελληνες ανάμεσά του έδειξαν έντονη δυσφορία όταν έδωσε τη δική του ερμηνεία για το «τι ακριβώς γίνεται τώρα στην Ελλάδα». «Με μειωμένους μισθούς και συντάξεις, οι Ελληνες υποφέρουν» είπε ο Πισσαρίδης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει και καθημερινή προπαγάνδα κατά της Γερμανίας και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν βοηθά. Βέβαια οι Ελληνες περνάνε καλά το καλοκαίρι στα νησιά, μα όταν αλλάζει ο καιρός και επιστρέφουν, αρχίζουν τα προβλήματα».
Μπορείτε να ακούσετε την ομιλία του στην ιστοσελίδα του LSE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου