Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Γιώργου Λιλλήκα Πρoέδρου της Συμμαχίας Πολιτών: Οι ιδεολογίες, τα προβλήματα και οι πολίτες

Οι ιδεολογίες, τα προβλήματα και οι πολίτες

Η σημερινή κρίση και ο σύνθετος και περίπλοκος κόσμος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι κοινωνίες ανέδειξαν την ανεπάρκεια και τη ζημιά που προκαλούν οι πολιτικές ιδεοληψίες και οι δογματισμοί...
του Γιώργου Λιλλήκα
Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Κάποτε, οι ιδεολογίες κινητοποιούσαν τις κοινωνίες γιατί εξέφραζαν, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, διαφορετικές κοσμοθεωρίες και πολιτικά συστήματα.
Ο μεν Φιλελευθερισμός προήγαγε το καπιταλιστικό σύστημα, την ελεύθερη αγορά και τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας από τους νόμους της αγοράς. Ο Σοσιαλισμός και ο Κομμουνισμός (με διαφορές μεταξύ τους κυρίως ως προς το πολιτικό σύστημα που οραματίζονταν) προήγαγαν την αρχή της κοινωνικής ισότητας, την κρατικοποίηση των μεγάλων μονάδων παραγωγής και το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην οικονομία.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ιδεολογίες χρησιμοποιήθηκαν από τα κόμματα για να διχάζουν τους πολίτες, να τους αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα, για την επίτευξη εκλογικών ποσοστών και για να τους κρατούν στο κομματικό «μαντρί». Και οι δύο ιδεολογίες δοκιμάστηκαν κατ’ επανάληψη, σε διάφορες χώρες, με γνωστά αποτελέσματα.
Η σημερινή κρίση και ο σύνθετος και περίπλοκος κόσμος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι κοινωνίες ανέδειξαν την ανεπάρκεια και τη ζημιά που προκαλούν οι πολιτικές ιδεοληψίες και οι δογματισμοί. Οι θέσεις και οι προτάσεις που εκφράζουν σήμερα οι εκπρόσωποι των ιδεολογιών αυτών δύσκολα διαχωρίζονται. Οι διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές που εφάρμοσαν φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι δυσδιάκριτες.
Τα Μνημόνια της ύφεσης και τις νεο-αποικιακές πολιτικές της Τρόικα τις υιοθέτησαν και τις εφάρμοσαν και φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο που είδαμε κατ’ επανάληψη κυβερνήσεις συνεργασίας φιλελεύθερων και σοσιαλιστών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα οι σοσιαλιστές κυβερνούν με τους φιλελεύθερους, ενώ στη Γερμανία σχεδιάζεται συγκυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών!
Τα οικονομικά προβλήματα και η κοινωνική δυστυχία δεν διαχωρίζουν ιδεολογικά τους πολίτες, τους πλήττουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Οι δογματισμοί και οι ιδεοληψίες δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις, στις ανάγκες και στις προσδοκίες της κοινωνίας. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τη φιλοσοφία των ιδεολογιών, αλλά για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Αυτό που αναμένουν και αυτό που αξιολογούν οι πολίτες είναι η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα των προτάσεων που καταθέτουν οι πολιτικές δυνάμεις.
Κριτήριο των πολιτών είναι το κατά πόσο οι προτάσεις και οι πολιτικές που προτείνονται μπορούν να βγάλουν τον τόπο από την ύφεση, να φέρουν οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να προσφέρουν ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με αυτά τα απλά αλλά αληθινά και αγνά κριτήρια κρίνουν οι πολίτες. Η ποιότητα ζωής, το δικαίωμα στην εργασία και το μέλλον των παιδιών μας είναι που ενδιαφέρουν τους πολίτες και όχι ο ανύπαρκτος πόλεμος των ιδεολογιών που αποτέλεσαν το όχημα της νομής της εξουσίας, της αναξιοκρατίας και της ημετεροκρατίας.
Οι πολίτες δεν διχάζονται πλέον ιδεολογικά. Ενώνονται γύρω από συγκεκριμένες, δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές προτάσεις και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 214)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου