Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου- Εκδήλωση: «Βρετανικές Βάσεις και Βρετανική Διπλωματία: 1914-2014»

ΜΚΦΛονδίνο, 1 Φεβρουαρίου 2014
Στέφθηκε χθες, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση που οργάνωσε το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου με τίτλο «Βρετανικές Βάσεις και Βρετανική Διπλωματία: 1914 – 2014», με ομιλητές την ερευνήτρια και συγγραφέα κα. Φανούλα Αργυρού και τον λέκτορα της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Hertfordshire Δρ. Κλέαρχο Α. Κυριακίδη.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να επαναφέρει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, τη συζήτηση περί της νομιμότητας και της αμφισβητούμενης κυριαρχίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, να αναδείξει τη διαχρονική εξωτερική πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό μέσω ιστορικής αναδρομή, όπως και τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωσή αυτών και των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ελληνικής και Κυπριακής Αδελφότητας άρχισε με μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των τριών αξιωματικών που έπεσαν υπέρ πίστεως και Πατρίδος, 18 χρόνια πριν στα Ίμια. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΜΕΤΩΠΟΥ ανέγνωσε χαιρετισμό από το Γραμματέα του Σωματείου “Αδούλωτη Κερύνεια”, κ. Ιωάννη Σιεκέρσαββα και προσφώνησε την εκδήλωση. Ακολούθως οι δύο ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους και κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού με τις παρουσιάσεις τους.
ΜΚΦ ΙΙ
Με το τέλος των ομιλιών και παρουσιάσεων, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με παρατηρήσεις, ερωτήσεις και ανοικτή συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών τόσο για το ρόλο και τη σημασία της πρόσφατης συμφωνίας (15/1/14) μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και για το ρόλο τους σε διεθνή θέματα με κυριότερο φυσικά το Κυπριακό. Τα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης ήταν πως οι Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις ΔΕΝαπολαμβάνουν καθεστώς κυριαρχίας και πως για την παρουσία των βάσεων, τις συνεχείς επαναβεβαιώσεις της υποτιθέμενης κυριαρχίας τους αλλά και τις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας – Ην. Βασιλείου (όπως άλλωστε και για τα αδιέξοδα στο Κυπριακό), ευθύνεται η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η αδυναμία του Κυπριακού παλαιοκομματισμού, να θέσει τα διάφορα ζητήματα στην ορθή τους βάση, θεμελιώνοντας έτσι μίαεθνική στρατηγική που θα μας απεγκλωβίσει από τα προβλήματα που δημιουργεί η παρούσα εξωτερική μας πολιτική.
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου θα ήθελε να ευχαριστήσει τους ομιλητές, την Αδελφότητα που παραχώρησε την αίθουσα, όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή και κυρίως το κοινό που συνεχίζει να στηρίζει μεενθουσιασμό τις πρωτοβουλίες των αυτόνομων φοιτητών.
Γραφείο Τύπου ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου