Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi υπερασπίζεται την πολιτική διάσωσης του ευρώ, λέγοντας ότι οι φόβοι των Γερμανών απέτυχαν να υλοποιηθούν και ότι οι συνθήκες στην ευρωζώνη βελτιώνονται.

Συνέντευξη Draghi στο Spiegel.
[...] 


SPIEGEL: Σε κάθε περίπτωση, οι Weber και Stark παραιτήθηκαν λόγω των πολιτικών σας, που οδήγησαν στην περίφημη παρατήρησή σας στο Λονδίνο, εδώ και  ενάμιση χρόνο,  ότι θα πράξετε  "ό, τι είναι απαραίτητο" για να σωθεί το ευρώ. Αυτό σημαίνει, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, την αγορά [από την ΕΚΤ] των κρατικών ομολόγων των μαστιζόμενων από την κρίση χωρών και την ανάληψη κινδύνων  που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, για τα οποία στο τέλος θα είναι υπόλογοι πάνω απ΄όλα οι  Γερμανοί  φορολογούμενοι.. Μπορείτε να καταλάβετε ότι πολλοί Γερμανοί πολίτες έρχονται σε αντίθεση με αυτό;

Draghi: Οι Weber και Stark παραιτήθηκαν πριν από την άφιξή μου στην ΕΚΤ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες στη ζώνη του ευρώ έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε. Εξετάστε τις τελευταίες εξελίξεις: Χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βγαίνουν από το πρόγραμμα διάσωσης.Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα δάνεια προς τις  χώρες της Νότιας Ευρώπης που επλήγησαν βρίσκονται σε πτωτική πορεία και επενδυτές από όλο τον κόσμο για άλλη μια φορά επενδύουν στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, τα περισσότεροι οικονομικά-χρηματοδοτικά στοιχεία επανερχονται στη σωστή κατεύθυνση.

SPIEGEL: Λέτε  ότι τελείωσε η κρίση στην ευρωζώνη;

Draghi: Όχι, αλλά οι φόβοι που διακατείχαν ορισμένους τομείς της δημόσιας ζωής στη Γερμανία δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Γι’ αυτό δεν κατηγορηθήκαμε; Όταν προσφέραμε στις ευρωπαϊκές τράπεζες πρόσθετη ρευστότητα πριν από δύο χρόνια, ειπώθηκε ότι θα προκληθεί υψηλό ποσοστό  πληθωρισμού. Τίποτα δεν έχει συμβεί. Όταν έκανα το σχόλιό μου στο Λονδίνο, έγινε λόγος για παραβίαση της εντολής της κεντρικής τράπεζας. Αλλά είχαμε κάνει σαφές από την αρχή ότι κινούμαστε στο πλαίσιο της εντολής μας. Κάθε φορά λεγόταν, για όνομα του Θεού, πως αυτός ο ιταλός καταστρέφει τη Γερμανία. Υπήρχε αυτό το παράλογο άγχος που τα πράγματα πήγαιναν άσχημα, αλλά  το αντίθετο συνέβη: Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η αβεβαιότητα μειώνεται.

SPIEGEL: Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να απειλεί να ανατινάξει το ευρώ. Η ανάπτυξη είναι χαμηλή, και η ανεργία στη Νότια Ευρώπη έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Draghi: Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια. Η οικονομία ανακάμπτει σε πολλές χώρες, οι ανισορροπίες στο ευρωπαϊκό εμπόριο  μειώνεται και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στη νομισματική ένωση βρίσκονται σε πτώση. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ό, τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο.

SPIEGEL: Αλλά το επίπεδο του χρέους σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό και υπάρχει λιγότερη προθυμία για μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα χάσει και πάλι τους στόχους της. Μήπως η χώρα χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο διάσωσης;

Draghi:. Στην Ελλάδα, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό.

SPIEGEL: Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι καταστροφική. Εάν το κράτος πρέπει να λάβει και πάλι τα δάνεια έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα οριστικά θα ζει  από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Πώς είναι η χώρα αυτή θα σταθεί  κάποτε πίσω στα πόδια της;

Draghi: Ορισμένες χώρες χρειάζονται ένα πρόγραμμα που τρέχει για τρία χρόνια.  Άλλες χρειάζονται  κάπως περισσότερο. Η θέση της Ελλάδας στην αρχή [ όταν ξεκίνησε η κρίση] ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, έτσι θα πρέπει τώρα να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί  με τη χώρα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

SPIEGEL: Η μεταρρυθμιστική διαδικασία επιβραδύνεται και σε άλλες χώρες, επίσης. Η Γαλλία, για παράδειγμα, και πάλι δημιουργεί χρέη, και οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα δεν προχωρούν. Πόσο σας απασχολεί σχετικά με τις εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της ζώνης του ευρώ;

Draghi: Η Γαλλία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με άλλες χώρες, οι οποίες πρέπει να βάλουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη και να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πολλά κράτη έχουν αυξήσει τους φόρους και περικόψει πρώτα τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος, αλλά και οι δύο προσεγγίσεις  αποδυναμώνουν την ανάπτυξη. Μια πιο πολλά υποσχόμενη δυνατότητα είναι να περιορίσεις  τις τρέχουσες κυβερνητικές δαπάνες και να εισάγεις δομικές  μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

SPIEGEL: Έχουμε την αίσθηση ότι ο αριθμός των κυβερνήσεων που δεν μπορεί πλέον να ακούσει τις ιδέες σας αυξάνεται. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, για παράδειγμα, θέλει να αναιρεθούν οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων που έγιναν  από την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού (των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών και του Κόμματος των Πρασίνων) πριν χρόνια  και να εισάγει ένα καθολικό ελάχιστο μισθό  € 8,50 (11,67 δολάρια). Είναι αυτές  πολιτικές που βοηθούν το ευρώ;

Draghi: Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσεις τις πολιτικές της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Μπορώ μόνο να πω ότι η κρίση έχει δείξει ότι η νομισματική ένωση είναι ελλιπής και ότι οι αδυναμίες της πρέπει να διορθωθούν. Η Γερμανία βοηθά το ευρώ καλύτερα με την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης. Ό,τι βοηθά η διαδικασία αυτή είναι σωστό, όλα τα άλλα είναι λάθος. 

Spiegel: Πολλοί οικονομολόγοι παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική θεωρία. Θεωρούν την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας ως το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης και ζητούν κρατικό περιορισμό στις εξαγωγές. Τι πιστεύετε γι 'αυτό;

Draghi: Όχι πολλά. Είναι μια μηχανιστική θεώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, και είναι λίγα που μπορώ να κάνω γι’ αυτό. Δεν θα κάνουμε τον αδύναμο ισχυρότερη καθιστώντας τον ισχυρό ασθενέστερο, όπως είπε κάποτε ένας πολύ σοφός άνθρωπος. Αυτό ισχύει και για την οικονομία, επίσης. Αν η Γερμανία ήταν λιγότερο ανταγωνιστική, η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της θα έχανε, διότι λιγότερο θα μπορούσε έπειτα να παραχθεί.

SPIEGEL: Στη Γερμανία, η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι δημοφιλής επειδή έχετε ωθήσει τα επιτόκια για  επενδύσεις  μέχρι τώρα χαμηλά  ώστε δεν μπορούν συχνά πλέον να αντισταθμιστούν με τον  πληθωρισμό. Με άλλα λόγια, μόνο οι ανόητοι αποταμιεύουν.

Draghi: Αυτό δεν είναι λάθος της ΕΚΤ. Η σχέση μεταξύ των  βραχυπρόθεσμων επιτοκίων που ορίζει η ΕΚΤ και  των μακροπρόθεσμων επιτοκίων που καταβάλλονται για επενδύσεις που είναι σημαντικές για τους αποταμιευτές στη Γερμανία δεν είναι πολύ ισχυρή.

SPIEGEL: Αλήθεια; Είναι διακηρυγμένος στόχος της πολιτικής σας να μειώσετε τα  μακροπρόθεσμα επιτόκια.

Draghi: Όχι- ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ήμασταν ανήμποροι να ελέγξουμε  τις τιμές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, επειδή οι επενδυτές ήταν πολύ ανάστατοι από την ευρωκρίση. Αυτός ήταν  ο λόγος για τον οποίο ο καθένας έφερνε χρήματα στη Γερμανία για να αγοράσει ασφαλή γερμανικά κρατικά ομόλογα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα επιτόκια στη Γερμανία έχουν πέσει. Παίρνουμε τις ανησυχίες των αποταμιευτών πολύ σοβαρά. Αλλά πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε; Ασκούμε νομισματική πολιτική για το σύνολο της ευρωζώνης, όχι για μία μόνο χώρα. Αν είμαστε  σε θέση να διαλύσουμε την αβεβαιότητα, πολλοί επενδυτές θα πάρουν πάλι τα χρήματά τους από τη Γερμανία και θα τα πάνε πίσω στις χώρες καταγωγής τους οπότε τα επιτόκια θα αυξηθούν και πάλι.


(Μετάφραση KNT)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου